top of page

RUHUN DOYSUN EVÄ°

DoÄŸayla iç içe bir yaÅŸam için ilham vermeyi amaçlayan Ruhun Doysun evinin konteynerden eve dönüÅŸüm hikayesini merak edenler için tüm detaylar.

ruhun doysun evi grundig logo.png

Sıfırdan ev yapmak kolay deÄŸil. Plan, emek, çokça sabır, öncelikle de hayal kurmayı gerektiriyor. Ruhun Doysun’u bir konteyner evde baÅŸlatmak hayali daha iÅŸin başında oluÅŸtu. Mehmet Gürs, “geri dönüÅŸümden bahsediyorsak, bu evi neden bir konteynerden yapmıyoruz?” diyerek bu fikri ortaya attığında, aslında yıllardır aklında olan “konteyner ev” hayalinden bahsediyordu.

​

Genel olarak bir konteyner taşımacılıkta 10-15 sene kullanılıyor, en fazla 18 yaşından sonra da emekliye ayrılıyor. Dünyada taşıma görevini bitirmiÅŸ, öylesine boÅŸ duran 20 milyonun üzerinde konteyner olduÄŸu düÅŸünülüyor. Bazıları paslanmaya terkedilirken, bazıları da ikinci baharlarını farklı ÅŸekillerde yaşıyorlar. Deprem, sel gibi felaketlerden sonra sığınak olmanın dışında, dükkan, ev, ofis olanlar da var.

​

Konteyner aslında son derece iÅŸlevsel bir inÅŸaat malzemesi. Öncelikle her türlü darbeye, havaya, yangına, sele dayanıklı. Ä°çini istediÄŸiniz kadar doldurabilirsiniz; ne de olsa kilometrelerce ağır yük taşımaya alışık. Normal bir evden farklı olarak yerinden kaldırıp, baÅŸka bir yere taşıyabilirsiniz. Her biri aynı boyutta olduÄŸu için üst üste koyup birkaç katlı bir ev yapmak da mümkün.

​

Küçük ama fonksiyonel evlere gittikçe artan bir ilgi var. Dünyanın dört bir yanında konteyner evlerin tasarım örneklerine rastlıyoruz. Hatta “konteyner mimarisi” diye bir alan bile oluÅŸtu. Bugün ikinci el konteyner ev konusunda uzmanlaÅŸmış ÅŸirketler, mimarlar, tasarım ofisleri var. Hatta bazı ülkelerde artık Amazon’dan bile sipariÅŸ edilebiliyorlar.

Ruhun Doysun evini konteynerden yapma fikri ekipteki herkes tarafından anında benimsendi. Kısa süre içinde toplantılara tasarım fikirleri, videolar, kitaplarla gelmeye baÅŸladık. Sadece konteyner deÄŸil, minimalist kabinler, sörfçü kulübeleri, doÄŸayla bütünleÅŸmiÅŸ her türlü yaÅŸam alanı araÅŸtırıldı. Toplantılarda kitaplar elden ele gezerken üzerinde durulan bir konu vardı; evet, bu bir film setiydi, ancak olabildiÄŸince gerçek olmalıydı. DoÄŸanın içinde, yeÅŸile uyumlu, keyifli, zevkli ve aynı zamanda neredeyse içinde yaÅŸanabilecek bir Ruhun Doysun evi tasarlanmalıydı.

​

Her ÅŸeyden önce uzun süre arazi arayışları sürdü. Haftalarca Bolu’dan Ä°znik’e, Batı Karadeniz’den Ä°stanbul yakınlarındaki göllere kadar olabilecek her yer tarandı. Yakınında su olan, ÅŸehirden uzak ama aynı zamanda arabayla günübirlik ulaşıma müsait bir yer olmalıydı. Sonunda, Batı Karadeniz sahilindeki Ä°ÄŸneada yakınlarında, Longoz Ormanları’nın ötesinde, uygun bir arazi bulundu.

​

Ruhun Doysun evi için iki adet 40’lık High Cube ve bir adet 20’lik ikinci el konteyner kullanıldı. Önce eski çürükleri tamir edildi, zımparalanıp, boyaları tamamlandı, sonra da yeni yerlerine taşınıp birleÅŸtirildiler. Evin üç günde iskeleti, sonraki üç hafta içinde ise ince iÅŸçiliÄŸi tamamlandı. Dış renginin doÄŸayla bir bütün olması, çimenlerin ve hemen arkasındaki ormanın yeÅŸiline uyması için doÄŸal, mat bir tona karar verildi. Ä°çi ise ferahlatması için kırık beyaza boyandı.

​

Bir evin elbette en önemli meselesi su ve elektrik. Su gereksinimi yanı başındaki dereden karşılandı. GüneÅŸ ışığını enerjiye dönüÅŸtürmek için konteynerin üzerine solar paneller yerleÅŸtirildi. Normal bir evin elektrik ihtiyacını karşılayan bu paneller geri dönüÅŸüme deÄŸer veren bir projenin olmazsa olmazıydı.

​

Ve gün ışığı. Ruhun Doysun evinin bir ÅŸartı da olabildiÄŸince aydınlık olmasıydı. Bunun için öncelikle güneÅŸin nereden doÄŸup battığı göz önünde bulundurulup, konteynerin arazinin içinde nereye konumlandırılması gerektiÄŸi saptandı. Çekimlerin çoÄŸunun yapıldığı mutfağın yeri de güneÅŸe göre belirlendi. Konteynerin dört tarafında dev pencereler ve kapılar açıldı. Böylelikle konteynerin hacmi geniÅŸledi, ferah ve aydınlık bir ev haline geldi.

​

Mutfağın içini yerleÅŸtirmek de elbette zaman aldı. Rahat yemek piÅŸirmeye uygun olması için bütün ince ayarlar yapıldı. Ön plandaki geniÅŸ mermer tezgah evin en dikkat çekici noktasıydı. Yemekler orada hazırlandı, dışarıda saÄŸanak yaÄŸmur yaÄŸan günlerde sofra bu tezgaha kuruldu. Tezgahın arkasındaki boydan boya pencerelerin hemen önündeki raflar, beyaz tavan ve duvarlara kontrast olması için siyaha boyandı. Ortaya arkası ve yanları yeÅŸilliklere bakan, keyifli olduÄŸu kadar iÅŸlevsel bir mutfak çıktı. Mutfakta rengarenk döküm tencerelerin durduÄŸu, tavandan kuru sebzelerin asılı olduÄŸu köÅŸe ise herkesin favorisiydi.

​

Buzdolabı, ocak, fırın yerleÅŸtirildi. Tencereler, tabaklar, bitkiler, taze otlar derken bir hayal olarak baÅŸlayan Ruhun Doysun konteyner evi olabildiÄŸince gerçeÄŸe yakın bir eve dönüÅŸtü. Önceki hayatlarında kilometrelerce yol kat etmiÅŸ konteynerler yeni hayatlarına hazırlardı. Mutfağında, civardan toplanan otlar, mantarlar, böÄŸürtlenler piÅŸirildi. ÖÄŸle paydosları kavakların altında verildi. Trakya’nın sert iklimi sayesinde aynı günde hem yaz hem kış görüldü. Kısaca, doÄŸanın içinde olmanın getirdiÄŸi tüm güzellikler ve zorluklar yaÅŸandı. Böyle bir proje için baÅŸka türlüsü düÅŸünülemezdi.

bottom of page